Asuntokauppa sujuvaksi – termit tutuksi

Asuntokauppa sujuu jouhevasti, kun pelisäännöt ovat selvillä. Niin ostajan kuin myyjänkin tulee huolehtia, että tarvittava informaatio kulkee ymmärrettävällä tavalla puolin ja toisin – näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Mitä asuntokauppoihin ryhtyessä kannattaa pitää mielessä ja mitä kaikki papereihin merkityt termit tarkoittavat?

Lue lisää:

Mikä on myyntihinta ja velaton hinta?

Asuntokauppojen hinnoissa puhutaan usein myyntihinnasta ja velattomasta hinnasta. Myyntihinnalla tarkoitetaan kauppahintaa, eli juuri sitä rahamäärää, jonka ostaja maksaa myyjälle asuntoa hankkiessa. Velattomaan hintaan taas on sisällytetty asunto-osakkeen yhtiölainaosuus, jota lyhennetään kuukausittain vastikkeena asunto-osakeyhtiölle. Sen voi usein halutessaan myös maksaa kokonaisuudessaan kerralla pois. Jos velatonta hintaa ei ole mainittu on myyntihinta kokonaisuudessaan asunnon arvon mukainen.

Vanhaa asuntoa ostaessa kannattaa asunnon ostobudjettiin jättää hieman pelivaraa, sillä vanhassa asunnossa luvassa on todennäköisesti paitsi huoneistokohtaisia myös taloyhtiön vaatimia remontteja. Tulevia remontteja onkin syytä kartoittaa ja kysellä ennen asuntokauppojen solmimista, jotta mahdolliset eteen tulevat julkisivukorjaukset tai putkisaneeraukset eivät ajaisi taloutta liian tiukille.

Lue täältä lisää vinkkejä, miten asuntokauppa sujuu!

Mitä tarkoitetaan yhtiövastikkeella ja mitä se kattaa?

Yhtiövastike tarkoittaa pääasiassa taloyhtiön hoitokuluja eli kaikkea niitä maksuja, mitä kiinteistön ylläpidosta seuraa. Näitä ovat muun muassa lämmityskustannukset, jätemaksut, huoltoyhtiön kulut, mahdollinen rappusiivous ja niin edelleen. Tämän hoitovastikkeen lisäksi yhtiövastike voi sisältää myös rahoitusvastikkeen eli taloyhtiön lainan. Vanhoissa kohteissa lainaa on voitu ottaa esimerkiksi remontteja varten, uudiskohteissa velkaa voi olla rakentamiskustannuksista. Yhtiövastike on siis hoitovastike ynnä rahoitusvastike yhteensä. 

Yhtiövastike ilmoitetaan euroina per neliö, eli isomman asunnon asukkaat maksavat myös suurempaa yhtiövastiketta. Yhtiövastikkeen lisäksi taloyhtiössä voi tulla vastaan muitakin maksuja kuten vesimaksu tai autopaikka.

Asuntokauppa – miksi puhutaan ennakkomarkkinoinnista?

Ennakkomarkkinoinnissa asunnot eivät ole vielä valmiita vaan ne myydään jo rakennus- ja suunnitteluvaiheessa. Ennakkomarkkinoinnissa oleva suunniteltu asunto varataan maksamalla ilmoitettu varausmaksu. Se ei ole vielä sitova ja varauksen voi peruuttaa ilman sanktiota ennen lopullista myyntisopimusta. Jos vasta suunnitelmissa olevan kohteen rakentaminen syystä tai toisesta peruuntuu, varausmaksun saa takasin.

Ennakkomarkkinoinnissa olevan asunnon pintamateriaaleihin ja lopullisiin ratkaisuihin ostaja pääsee usein vielä vaikuttamaan itse.

Mikä on paritalo ja erillistalo?

Paritalo käsittää kaksi vierekkäistä asuntoa, joilla on oma sisäänkäynti mutta yksi yhteinen, asuntojen välissä oleva seinä. Paritalo on siis kuin omakotitalon ja rivitalon välimuoto. Se voi olla joko yksi-, kaksi- tai kolmikerroksinen, mutta paritalo käsittää aina vain kaksi asuntoa.

Erillistalo muistuttaa taas ulkonäöltään omakotitaloa. Se on kuitenkin rakennettu asunto-osakeyhtiön hallinnoimalle tontille. Samalla tontilla on muitakin rakennuksia, kuten toisia erillistaloja tai rivi- ja pienkerrostaloja. Taloyhtiö vastaa hallinnollisista asioista ja tontin hoidosta yhdessä. Myös erillistalossa maksetaan yhtiövastiketta.

Etsitkö itsellesi sopivaa kotia tai onko asuntokauppa mielessä?

Tutustu tästä Rakennus-Hangan myynnissä oleviin kohteisiin!

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä