Rakennus-Hanka: Rakentamisen laatu perustuu loistavaan työporukkaan

Useimmissa työpaikoissa vain käydään, mutta parhaimmissa viihdytään jopa vuosikymmeniä. Rakennus-Hanka on esimerkki siitä, miten työntekijät voivat muodostaa toimivan tiimin, jossa yhteishenki on hyvä, työt onnistuvat ja jokainen saa tehdä monipuolisesti töitä. Tiimin toimivuus näkyy myös laadukkaassa työnjäljessä.

Pitkää uraa Rakennus-Hangalla ovat tehneet muun muassa Veli-Jorma Kuure, Antti Suomela, Jani Pyörälä ja Mika Vakkuri. He kaikki ovat olleet samassa firmassa töissä yli 15 vuotta. Työmaalta tavoitetuilla Kuurteella ja Suomelalla työvuosia on kertynyt jo noin neljännesvuosisadan verran. Kummankin tarina on tuttu: ensin tullaan hanslankariksi, kohta ollaan jo vakiokalustoa. Suomela aloitti muurarin apumiehenä, Kuure taas kiireapulaisena.

”Ja niitä kiireitä on tähän asti piisannut”, nykyisin kirvesmiehen titteliä kantava Veli-Jorma Kuure toteaa hyväntuulisesti.

Rakennus-Hangan työmiehet tauolla. Tässä hyvä vinkki työarkeen kaikille: korttipeli saa mielen rentoutumaan ja antaa virtaa loppupäivään.

Juuret Oulun Patelassa

Sekä Kuure että Suomela tunsivat Rakennus-Hangan toimitusjohtaja Ilpo Vakkurin jo vuosien takaa. Oulun Länsi-Patela oli 1990-luvun alussa hiipuneen sahatoiminnan jälkeensä jättämää aluetta, jossa kaikki tunsivat toisensa.

”Ilpon äidin syntymäkoti on minun kotini naapurissa”, tänä päivänä pääasiassa kurottajakuskina ja kiinteistöjen vuosikorjausmiehenä työskentelevä Antti Suomela valottaa. Myös Veli-Jorma Kuure kertoo, että on asunut Suomelan ja Vakkurin kanssa samalla alueella.

”Ilpon lapsuudenkoti oli siinä tien toisella puolella. Siinä tultiin tutuiksi ja työpaikkakin löytyi”, Kuure paljastaa.

Osa Rakennus-Hangan työntekijöistä on siis kotoisin Oulun Pateniemen alueelta. He ovat saman seudun poikia, ja se on myös heitä yhdistävä tekijä. Tällä hetkellä Rakennus-Hanka tekee Pateniemenrantaan uutta kohdetta, ja leikkisästi on puhuttukin, että pojat palaavat juurilleen. On mukava työskennellä lapsuuden maisemissa.

”Kun kaikki voivat tehdä kaikkien töitä”

Tutussa porukassa kaikki tietävät, mitä tehdä ja miten töissä edetään. Yhteistyö sujuu saumattomasti, kun työmaalla ei tarvitse selvittää, mikä työ kuuluu kenenkin tehtäviin. Hommat eivät ole tarkkaan rajattuja, vaan jokainen tekee tarpeen mukaan myös sitä, mitä kulloinkin ehtii ja kykenee.

”Sokkelista lähdetään liikkeelle ja siitä ulkoverhoukseen. Kaikki pystyvät tekemään kaikkia hommia ja jatkamaan toisten töitä”, Kuure sanoo.

Tarpeen vaatiessa molemmat miehet taipuvat myös takaisin alkupisteeseen, eli hanslankarin vakanssiin. Niitä töitä rakennuksella riittää jokaiselle työnjohtoon saakka. ”Työmaan siivoamista riittää aina, jos ei muuta”, Antti Suomela toteaa.

Rakennus-Hangalla työntekijää arvostetaan

Rakennus-Hangalla työntekijöiden vaihtuvuus on vähäistä ja porukka on hitsautunut samaan pussiin pelaavaksi tiimiksi. Työntekijät ovat aidosti tyytyväisiä työpaikkaansa. Hommia on riittänyt ja kaikki tuntuu toimivan. Erityistä kiitosta saa tapa, jolla työntekijöistä pidetään huolta. Tarvittavan vaatetuksen ja välineistön on aina kustantanut työnantaja.

”Kaikki on aina tullut annettuna: työkalut, kamppeet ja kaikki. Ei ole tarvinnut kerjätä itselle mitään”, Veli-Jorma Kuure kertoo.

Kuure sanoo huomanneensa, että Rakennus-Hangalla työntekijää arvostetaan. Vaikeina aikoina henkilöstöä ei olla ensimmäiseksi laittamassa pois. ”Tämä on tavallaan joukkuepeliä. Johto ymmärtää, että kyseessä ei ole yhden miehen show”, Kuure tiivistää.

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä