Pateniemenrannassa on asuttu ennenkin

Pateniemen rakennuskannalla on pitkä historiansa lähtien jo laivanvarustusteollisuuden alkuvuosista. Varvin muuttuessa sahatuotannoksi tarvittiin työväestölle uusia asuntoja Pateniemeen. Taloja rakennettiin yhtiön tukemana hartiavoimin uudesta tavarasta sekä siirrettiin uusille sijoilleen Oulunsalon Varjakasta.

Pateniemi tarjosi kaikki palvelut

Sotien jälkeen Pateniemen saha työllisti valtavan määrän oululaisia tekijöitä sekä muualta tulleita osaajia. Vilkkaimpina vuosina sahalla työskenteli yli 1000 ihmistä ja koko Pateniemen asukaskunta käsitti vuoden
1964 laskelmien mukaan peräti 4 298 henkeä. Alusta alkaen yhtiö rakennutti asuntoja sekä tuki omakotitalojen rakentamista niin Pateniemeen kuin Oulun kaupunkiinkin.

Alusta alkaen yhtiö rakennutti asuntoja sekä tuki omakotitalojen rakentamista niin Pateniemeen kuin Oulun kaupunkiinkin.

Pateniemen saha oli oma yhteisönsä, jonne yhtiö järjesti kaikki mahdolliset palvelut työväkensä tarpeisiin: oli oma terveysasema, ruokala, sauna, pesutupa ja leivintuvat. Pateniemen oma koulu oli perustettu kauppaneuvos Bergbomin toimesta jo vuonna 1873. Lisäksi alueella oli oma lastentarha sekä kirjasto.

Varjakan sahan entiset talot Pateniemeen

Oulunsalon Varjakasta sahatuotanto loppui jo 1920-luvun lopulla ja sinne rakennetut asuintalot jäivät työväen muutettua tyhjilleen. Pateniemessä ryhdyttiin suunnittelemaan noiden talojen siirtoa parempaan käyttöön. Pateniemi-seuran nettisivuilla Varjakan asuintalojen rakennuksia kuvataan näin:

”Talot olivat tehty 3” ja 4” ponttilankuista pystyyn. Näin ollen voitiin ne suhteellisen helposti purkaa ja koota uudelleen. Tämän rakennustyylin talojen seinärakenteeseen kuuluu jo mainittu lankkuseinä. Sen päällä on vuoraushuopa ja ulkolaudoitus. Sisäpuolella on Ensonit levy ja tapetti. Tällaisen talon valmistuksessa on käytetty pultteja ja tapituksia enemmän kuin tavallisen lautarakenteisen talon.”

Siirto tapahtui 1930-luvun alussa, jolloin Varjakan rakennukset olivat vielä uusia, enintään kymmenen vuotta aiemmin rakennettuja. Puretut rakennukset kulkivat jäätä pitkin Pateniemenrantaan. Siirretyt talot olivat kahden perheen asuntoja, joissa jokaista ruokakuntaa kohti oli alhaalla ja ylhäällä yhdet huoneet sekä tilava keittiö. Lisäksi tuotiin kaksi neljän perheen taloa, jossa kullekin oli yksi huone ja keittiö.

Pateniemessä mennyt maailma on läsnä tänäkin päivänä

Puinen, Suomen vanhimpiin kuulunut suursahan rakennus ja sen vieressä sijainnut tiilinen voima-asema menetettiin vuonna 1995 sattuneessa tulipalossa. Vaikka osa idyllisen kauniista Pateniemen asuinkunnasta on vuosien saatossa joko purettu tai tuhoutunut, on jäljellä yhä useita kauniita asuintaloja sekä teollisuusrakennuksia. Esimerkiksi sahan vanha varastorakennus, Nikkarinpirtti, toimii nykyisin Pateniemen sahamuseona esitellen alueen toimintaa ja historiaa.

Alueelle rakennettavat uudet talot ammentavat arkkitehtuurinsa alueen historiasta sulautuen luonnollisella tavalla merimaisemaan. Uudisrakennukset on ajatuksella sovitettu alueen vanhan rakennuskannan
yhteyteen, käyden näin vuoropuhelua menneisyyden ja nykyasumisen kesken. Vanhaa ei unohdeta, vaa annetaan loistaa lämpimänä ja tärkeänä osana uutta, elävää Pateniemeä. Tervetuloa tutustumaan Veneenveistäjänrantaan!

Tästäpä testiin pari hyvää reseptiä hyvään pateniemeläiseen tapaan. Reseptit on julkaistu lehdessä, jonka ilmestymisaikaa ei ole täsmennetty.

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä