Omistusasunto – miksi se kannattaa?

Suomi on tunnetusti omistusasuntojen maa. Yli 60 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnoissa. Riippumatta asuntotyypistä, omistusasunto on paikka, jossa olemme tottuneet asumaan. Tämän päivän edulliset asuntolainat, asuntojen arvonnousu ja omistusasumisen veroedut tukevat oman asunnon ostamista entisestään.

Suomessa suosituimmat asumismuodot ovat omistusasunto ja vuokra-asunto. Vuokra-asumisen suosion kasvu on trendi niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Tätä nykyä vuokralla asuu reilu kolmannes suomalaisista. On selvää, että jossain elämäntilanteissa on järkevää ja edullisempaakin asua vuokralla.

Omiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin sopivaa asumismuotoa pohdittaessa on syytä pohtia sitä, onko etsimässä pitkäaikaista vai väliaikaista asuntoa. Vuokra-asuminen on usein helpoin ratkaisu kotoa muuttavalle nuorelle tai opiskelijalle. Hyvin usein suomalaiset asuvat opiskellessaan tai työurien alkumetreillä vuokralla ja ensiasunnon ostaminen tulee kysymykseen työelämään siirryttäessä.

Omistusasunto on pitkäaikainen sijoitus, joka kartuttaa omaisuuttasi

Yleisesti omistusasunto ostetaan osittain rahoitettuna pankkilainalla. Asunto ostetaan kokonaisuudessaan sen omistajalta ja ostaja maksaa omistusasunnon hintaan lainaamansa rahat takaisin pankille. Omistusasunto rahoitetaan parhaiten asuntolainalla. Kun lainalupaus hankitaan etukäteen, voidaan tarjous tehdä heti, kun oikea asunto löytyy.

Osuus taloyhtiön lainasta voidaan maksaa kätevästi myös asuntolainalla, jonka korot ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. Pankeilla on erityisesti nuorille ensiasunnon ostajille varsin edullisia vaihtoehtoja. 18–39-vuotiaiden ensiasunnon ostajien ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.  

Kun lyhennät asuntolainaa vuokranmaksun sijaan, maksat kuukausittain asuntoa itsellesi.

Kun puhutaan rahasta, omistusasuminen on usein kannattavampi vaihtoehto ja pitkäaikainen sijoitus. Kun lyhennät asuntolainaa vuokranmaksun sijaan, maksat kuukausittain asuntoa itsellesi. Näin kartutat samalla omaisuuttasi. Omistusasunto muodostaakin keskeisen osan suomalaisten varallisuudesta. Omistusasunnon vuokraus on myös mainio tapa tienata. Asuntoa voidaan lisäksi hyödyntää vakuutena sijoituslainoissa.

Omistusasunto on perinteisesti yksi elämän suurista hankinnoista, johon sitoudutaan pidemmäksi aikaa. Omistusasuminen tuo näin vakautta, pysyvyyttä ja turvaa elämään myös vaihtuvissa elämäntilanteissa. Asunnon ostamista ei kannata turhaan lykätä. Vaikka elämäntilanne muuttuu jo muutaman vuoden omistusasunnossa asumisen jälkeen ja haluat myydä asunnon, on rahaa kuitenkin säästynyt merkittäviä summia vuokralla asumiseen verrattuna.

Omistusasunto kannattaa hankkia juuri nyt

Aika on hyvin otollinen asuntovelalliselle juuri nyt. Asuntolainat ovat edullisia ja tämän päivän korkotaso on todella matalalla. Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalista. 12 kuukauden Euribor-korko on asuntolainojen yleisin korko, joka on tällä hetkellä nollan tuntumassa. Matala korkotaso mahdollistaa sen, että asuntolaina lyhenee nopeasti.

asunnon osto, uusi asunto
Asunnon osto on innostava prosessi.

Samalla verotus tukee omistusasumista. Oman kodin asuntolainan koroista voi osan vähentää verotuksessa. Omassa kodissa teetetyt remontit auttavat nostamaan kodin arvoa ja remontin työn osuudesta voi saada jopa 2400 euroa vuodessa kotitalousvähennyksenä. Summa voi tuplaantua 4800 euroon, kun asutaan yhdessä puolison kanssa. Myyntivoiton verotukselta taas välttyy, kun omassa kodissa on asunut yli kaksi vuotta ennen sen myymistä.

Ensiasunnon ostaja on vapaa varainsiirtoveron maksusta, jolloin puhutaan useista tuhansista euroista. Tällöin asunnosta tulee omistaa vähintään puolet. Ensiasunnon ostaja hyötyy myös ASP-tilistä, jolla voidaan säästää ensiasuntoa varten. ASP-tilissä ensiasunnon ostoon voi saada valtiontakausta, jolloin omarahoitusosuus on vastaavasti pienempi. Valtio tarjoaa ASP-tilissä myös tukea korkeiden korkojen varalta. 

Oma asunto on vapaasti muokattavissa ja remontoitavissa asujansa näköiseksi

Kun sinulla on harkinnassa uusi omistusasunto Oulusta, Rakennus-Hanka on valmiina auttamaan. Olemme rakentaneet laadukkaita ja yksilöllisiä koteja viihtyisille asuinalueille jo vuosikymmeniä. Rakennus-Hanka toteuttaa trendikkäät kodit kaikkiin elämäntilanteisiin niin sinkuille, nuorille pareille, perheille kuin varttuneemmillekin ihmisille. Asunnot rakennetaan huolellisesti, laadukkaasti ja suurella sydämellä juuri sinulle.

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä