Erillistalot ovat kuin omakotitaloja taloyhtiön sisällä

Varsin monelle asunnonostajalle erillistalon ja omakotitalon ero ei ole selkeä, koska ne voivat ulkoisesti näyttää aivan samalta. Kyse on kuitenkin kahdesta eri talotyypistä. Omakotitalot ovat omia kiinteistöjään omilla tonteillaan tai kaupungin vuokratonteilla. Jokainen omakotitalon omistaja vastaa omasta kiinteistöstään.

Erillistalot on rakennettu samalle tontille, jossa voi olla vaikka viisi tai kymmenen taloa. Tällöin tontin omistaa asunto-osakeyhtiö, jolloin kaikki talojen omistajat vastaavat hallinnollisista vastuista yhdessä ja tontin hoidosta päätetään yhteistuumin.

erillistalot
Oulun Vaskikankaalle Rakennus-Hanka rakensi Asunto-osakeyhtiö Marssirummuntien, jossa on 10 yksitasoista erillistaloa.

Erillistalot ja omakotitalot eroavat myös verotuksessa. Kun erillistalon ostaja maksaa oston yhteydessä asunto-osakkeista kahden prosentin varainsiirtoveron, maksaa omakotitalon ostaja kiinteistön varainsiirtoveron, joka on neljä prosenttia kauppahinnasta. Näin omakotitalon verotus on ostajalle hieman kalliimpi kuin erillistalon.

Omakotitalot sopivat omatoimisille – erillistalot yhdessä tekeville

Omakotitalo on oikea valinta niille asunnonostajille, joille oma talo ja tontti sekä oma tekeminen ovat tärkeitä. Erillistalot ovat sopivia taas niille, joita vastuun jakaminen ei haittaa. Joillekin on hyvin tärkeää juuri se, että he tuntevat lähellä asuvat ihmiset. Erillistalot tarjoavat näin jotakin yhteistä. Taloyhtiössä on omia etuja, kuten useampi kastelemassa kesällä kukkia, haravoimassa syksyllä lehtiä tai lapioimassa talvella lunta.

Erillistaloissa ei ole seinänaapureita rivitaloasumisen tapaan eikä lattia- tai kattonaapureita kerrostaloasumiseen verrattuna. Erillistalot tarjoavat elämisen helppoutta. On omat seinät niin kuin omakotitalossa, eivätkä elämisen äänet, musiikin kuuntelu tai yömyöhään viipyvät vieraat häiritse naapurien rauhaa.

Toisaalta muiden taloyhtiön osakkaiden kanssa voidaan jakaa vaikka pihanhuoltoon liittyviä töitä tai kustannuksia samaan tapaan kuten rivitaloissa. Kun jokainen osakas teettää huoltotyöt yhtäaikaisesti, saadaan palveluiden hintaa joustavasti edullisemmaksi. Asunto-osakeyhtiöissä juoksevat kulut, kuten jätehuolto, lumityöt, kiinteistön vakuutus ja tontin vuokra hoidetaan yhtiön kautta ja maksetaan samalla laskulla eli hoitovastikkeella. Taloyhtiössä asuminen lisää omalla tavallaan myös turvallisuutta ja säännönmukaisuutta käytännön asioiden hoitamiseen.

Erillistalot ovat tämän päivän trendi ja niiden arvo säilyy mainiosti

Olemme rakentaneet jo vuosikymmeniä erilaisia koteja Oulun ympäristöön. Rakennamme aina hyville tonteille ja toimiville ja viihtyisille asuinalueille.  Tyylikkään persoonalliset erillistalot sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin niin sinkuille, pariskunnille kuin erikokoisille perheillekin.

Oulun Pateniemenrantaan rakennetaan viihtyisää asuinaluetta. Voit tutustua siihen tästä.

Taloyhtiöihin rakennetaan eri kokoisia asuntoja, joista jokainen voi valita omaan elämäntilanteeseen sopivan vaihtoehdon. Oulun Vaskikankaalle Rakennus-Hanka rakensi Asunto-osakeyhtiö Marssirummuntien, jossa on 10 yksitasoista erillistaloa. Niihin voi tutustua tästä.

Jos etsit parhaillaan uutta asuntoa, kannattaa katsoa, mitä rakennamme Pateniemen Veneenveistäjänrantaan. Siellä on myös yksi erillistalo asuntotyyppinä taloyhtiössä. Voit tutustua Veneenveistäjänrantaan tästä.

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä