Ekologinen rakentaminen näkyy tekoina Rakennus-Hangan työmaalla

Veneenveistäjänrannan työmaalla otettiin käyttöön uusi ekologinen lämmitysjärjestelmä

Rakennus-Hangalla on käynnissä työmaa Pateniemen Veneenveistäjänrannassa. Siellä valmistuu uusia koteja merenrannan tuntumaan. Työmaalla on otettu ekologinen rakentaminen entistä paremmin huomioon ja siihen kiinnitetään huomiota rakentamisen eri vaiheissa. Esimerkiksi uutena innovaationa on otettu käyttöön ympäristöä säästävä työmaa-aikainen lämmitysjärjestelmä sekä sääsuojassa rakentamista on laajennettu.

Kohti hiilineutraalia rakentamista!

Rakennus-Hangan Ilpo Vakkuri on innostunut uudesta työmaa-aikaisesta lämmitystavasta. Hän kertoo, että kaikki lähti liikkeelle siitä, kun hänelle käytiin kauppaamassa HeatWork-roudansulatuslaitetta. Routaa hän ei kuitenkaan halunnut sulattaa, mutta oli kiinnostunut kokeilemaan laitetta muuhun käyttöön.

”Näin kuvan, jossa Kiiminkijoen siltaa rakennettiin, ja työmaalla oli käytössä HeatWork-lämmityslaite. Se herätti huomion ja aloin miettiä, miten se meidän työmaalla toimisi. Se voisi olla sekä ympäristöystävällinen että taloudellinen vaihtoehto.”

Norjassa HeatWork-laitetta on käytetty menestyksekkäästi esimerkiksi betonitöissä myös talvella. Menetelmä on toiminut hyvin ja sitä on ollut helppo käyttää. Siitä voi lukea tästä.

Alkutalvesta Veneenveistäjänrannassa Pantturipiha 7:n työmaalla lämmitettiin paikallavaletut betoniholvit HeatWork-laitteella. Lämpö siirrettiin betoniholveihin Roth-lattialämmitysputkilla. Vakkurin mukaan tällä järjestelmällä pystyttiin pienentämään fossiilisen polttoöljyn käyttöä ”teltassa” tehtyihin valuihin nähden noin 4000 litraa.

Tammikuun aikana sama putkisto on otettu uudestaan käyttöön. Sillä toteutetaan työmaa-aikainen lämmitys ennen lopullisen lattialämmitysjärjestelmän käyttöönottoa. Putkistoissa virtaa Oulun Energian tuottamaa vihreää kaukolämpöä. Näin päästään pienin askelin kohti hiilineutraalia rakentamista.

Veneenveistäjänrannan työmaalla rakennetaan sääsuojassa

Toinen tämän vuoden tärkeä muutos Rakennus-Hangan työmaalla on ollut siirtyminen sääsuojassa rakentamiseen. Aikaisemmin on tehty sääsuojassa pienempiä elementtejä, mutta nyt sen käyttöä on laajennettu suurempiin elementteihin. Työmaalle kootussa teltassa rakennetaan kohteen ulkoseiniä. Elementtien valmistaminen paikan päällä pienentää hiilijalanjälkeä ja on osa Kuivaketju10-ajattelua, joka on Oulun kaupungin rakennusvalvontaviraston ja ympäristöministeriön kehittämä toimintamalli.

“Teltassa rakentaminen suojaa työntekijöitä, rakennusmateriaaleja sekä itse kohdetta sääelementeiltä. Sen tarkoitus on ennaltaehkäistä ja vähentää kosteusvaurioita rakennuksissa koko rakennuksen elinkaaren ajan. Lisäksi työmaa on helppo pitää siistinä, kun jätelavat voidaan pitää lähellä työpistettä”, Vakkuri selittää.

Vakkuri pitää tärkeänä myös sitä, että elementtejä ei tarvitse kuskata paikasta toiseen, vaan ne rakennetaan lopullisessa määränpäässään eli Rakennus-Hangan työmaalla. Näin kuljetuksesta aiheutuvat kustannukset ja päästöt vähenevät. Se on myös oleellista, että rakennustöiden eteneminen ei ole kiinni tuotantotehtaiden toimitusajoista. Kun materiaali voidaan tilata suoraan työmaalle, koko projekti pysyy hyvin aikataulussaan.

Ekologinen rakentaminen on kaikkien etu

Ekologinen rakentaminen on yleistymässä. Viime vuosiin asti sitä on lähinnä kokeiltu ja testattu, mutta nyt vaikuttaa siltä, että rakennustapa on jalkautumassa. Ekologinen rakentaminen tarkoittaa, että ympäristöä rasitetaan mahdollisimman vähän ja ympäristö huomioidaan koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Ekologinen rakentaminen ja siihen liittyvät ratkaisut tuovat myös taloudellista säästöä. Lisäksi esimerkiksi nämä Rakennus-Hangalla käytetyt menetelmät helpottavat rakennuttajan työtä.

”Helppous on ollut yksi tärkeä asia! Lämmitysjärjestelmää ohjataan etänä, joten ei tarvitse vapaa-ajalla käydä katsomassa, toimivatko systeemit työmaalla. Sääsuoja puolestaan varmistaa sen, että materiaalit ja laitteet pysyvät kunnossa. Tässä on 25 vuoden aikana muokkautunut ajatus niin, että me teemme kerralla kunnolla. Tämä ympäristön huomioiva rakennustapa on siinä hyvä apu.”

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä!

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä