Asumismukavuus otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa

Rakennustapa ja rakennustekniset ratkaisut vaikuttavat asukkaiden arkeen

Asumisen mukavuuteen vaikuttavat monet sellaiset seikat, joihin asukas ei välttämättä kiinnitä huomiota ennen kuin niissä on puutteita. Esimerkiksi, kun yläkerrasta kantautuvat askelten äänet voimakkaasti tai portaissa kulku tömisee koko talossa, tulee mieleen äänieristys. Vasta kun asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta tai lämpötila ei pysy halutulla tasolla, kiinnitetään huomiota ilmanvaihtoon ja lämmitykseen.

Hyvät ja kokeneet suunnittelutoimistot ja rakennusliikkeet ottavat kaikki asumismukavuuteen vaikuttavat seikat huomioon jo rakennusprojektin käynnistyessä. Tällöin tulee huolehdittua siitä, että lopputulos on laadukas ja että asunto on pitkäikäinen. Huolellinen työ takaa myös sen, että asunnon jälleenmyyntiarvo pysyy hyvänä.

Rakennustapa vaikuttaa asumismukavuuteen

Millaisia asumismukavuuteen vaikuttavat ratkaisut voivat olla?

Rakennus-Hangan rakentamissa uudiskohteissa on jo suunnitteluvaiheessa kiinnitetty huomiota myös niihin rakennusteknisiin ratkaisuihin, jotka tekevät arjesta sujuvaa ja viihtyisää. Esimerkiksi yläkerran ja portaiden askeläänet eivät häiritse ja asukkaat voivat itse säätää huoneistojensa lämpötilan sopivaksi. Lisäksi patterittomuus mahdollistaa hyvin erilaiset sisustusratkaisut ja kalusteiden sijoittelut.

Timo Turunen on yksi Pantturipihan ensimmäisiä asukkaita. Hän mainitseekin, että yksi hänen tyytyväisyyteensä vaikuttava seikka on se, että asumismukavuus on otettu huomioon erilaisissa ratkaisuissa. Hän pitää tärkeänä, että häiritsevä äänten kantautuminen on kaksikerroksisessa asunnossa estetty.

Rakennus-Hangalta Ilpo Vakkuri kertoo, että äänten häiritsevä kantautuminen on estetty niin, että portaat on tehty betonista ja päällystetty Flotex-matolla. Flotex on valmistettu nylonkuiduista, jotka takaavat äänenvaimennuksen sekä vangitsevat allergeeneja ja hienoa pölyä ilmasta. Flotex-matto on myös helppo pitää puhtaana, sillä materiaali vapauttaa sitomansa lian ja pölyn helposti puhdistuksen aikana. Tämä on osoittautunut tehokkaaksi ratkaisuksi.

äänieristetyt portaat
Pantturipihan kaksikerroksisten asuntojen portaissa on käytetty allergiaystävällistä ja ääniä eristävää Flotex-mattoa.

Myös betoninen paikallaan valettu välipohja toimii hyvin äänenvaimentimena. ”Se on hiljainen ja massiivinen, ja betonivaluun voidaan sijoittaa vesijohtoja, viemäreitä ja ilmastointikanavia”, Vakkuri kertoo.

Muutenkin asukkaiden viihtymistä parantaa se, että tietyt tekniikkaan liittyvät ratkaisut laitetaan katseilta piiloon. Näin ne eivät vie tilaa eivätkä ole sisustamisen esteenä. Esimerkiksi Pantturipihalla on ilmastointikoneet ja LVI-kaapit sijoitettu lämpimiin ulkovarastoihin.

Se on laatu, mikä ratkaisee

Kokeneet suunnittelijat, osaavat rakentajat ja oikeat materiaalivalinnat takaavat onnistumisen asuntorakentamisessa. Kaikki kulminoituukin laatuun: Laatu tekee kodin arjesta sujuvaa ja onnistunutta. Asunto on myös helppo myydä eteenpäin, jos laatutekijät ovat kohdillaan.

”Kun tiedetään, että suunnittelu ja rakentaminen on tehty huolellisesti, voidaan luottaa siihen, että asunto pysyy terveenä ja hyväkuntoisena pitkään”, Vakkuri mainitsee.

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä