Arkkitehti inspiroituu Pateniemenrannan tunnelmasta

Arkkitehti Jonna Kallinen kertoo Pateniemenrannan ympäristön ja merimaiseman toimineen Pantturipihan suunnittelutyön punaisena lankana.

Tutustu Pateniemen rannan ainutlaatuisiin uudiskohteisiin tästä!

Arkkitehtitoimisto Veli Karjalaisen suunnittelupöydillä ovat syntyneet Pateniemenrantaan lähitulevaisuudessa nousevat, Rakennus-Hangan Pantturipihan upeat pari- ja rivitalot. Modernit kodit rakentuvat täysin uudelle asuinalueelle, joka on tulvillaan historiaa palveltuaan vuosisatoja ensin laivavarvina, myöhemmin oululaisen sahateollisuuden päänäyttämönä.

”Kävin ensimmäisen kerran alueella hieman ennen Pantturipihan suunnittelun aloittamista. Kiinnitin käynnilläni erityisesti huomiota sahan vanhaan rakennuskantaan sekä meren läheisyyteen. Alueelle on selvästi muodostunut omaleimainen identiteetti, joka ammentaa historiastaan”, kertoo arkkitehtitoimisto Veli Karjalaisen arkkitehti Jonna Kallinen.

Kallisen mukaan asemakaavan lisäksi asuntojen sijoittelussa huomioitiin luonnollisesti ilmansuunnat sekä alueen lumoava merinäköala. Merimaiseman vuoksi myös useimpien asuntojen oleskelutilat on sijoitettu yläkertaan. Suuret ikkunat tuovat maisemaa ja valoa entistäkin enemmän osaksi asunnon sisätiloja. Rakennustapaohjeen mukaisesti kaikki Pantturipihan kohteet ovat vaaleita, harjakattoisia puutaloja.

”Toimistomme tapana on edetä suunnittelussa asuntopohjat edellä, julkisivuja kuitenkaan unohtamatta. Uskomme, että viimeistellyt ja käytännölliset pohjaratkaisut tarjoavat kodin pitkäksi aikaa”, Kallinen pohtii.

Menneisyys kohtaa tulevaisuuden Pateniemenrannassa

Historiallisella alueella on yhä havaittavissa alueen menneisyydestä kertovia yksityiskohtia, kuten sahateollisuuden vanhaa rakennuskantaa. Entisöidyt, kauniit rakennukset tulevat olemaan kiinteä osa miljöön ilmettä tulevaisuudessakin, mikä tuo muuten uudelle asuinalueelle maisemallista kerroksellisuutta.

”Pantturipihan kortteli sijoittuu uuden ja vanhan alueen rajalle. Lähellä on sekä vaaleita vanhempia puutaloja että toisaalta meren puolella jo modernimpaa ilmettä noudattavia uudisrakennuksia. Ympäristön rakennuskannan huomioon ottaen materiaalien osalta puu ja värien osalta vaaleat sävyt tuntuivat luontevimmilta valinnoilta myös Pantturipihan julkisivuihin”, Jonna Kallinen aprikoi.

Loppuun asti harkitusta ilmeestä kertovat myös Pantturipihaan toteutettavat viheralueet. Vihersuunnittelija Eeva Huuhtasen johdolla suunnitellut pihat tekevät asuntojen sekä ympäröivän maiseman liitosta kauniisti toimivan, korkealuokkaisen kokonaisuuden.

”Pihasuunnitelman välityksellä Panttuuripihaan on myös saatu tuotua lisää merellisiä elementtejä”, Kallinen paljastaa.

Pantturipiha rakentuu kolmessa vaiheessa

Rakennus-Hangan toteuttama Pantturipiha rakentuu kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen käynnistyy loppukesästä 2020. Toisen ja kolmannen vaiheen rakennustyöt ajoitetaan seuraaviin vuosiin niin, että kokonaisuus on saatettu valmiiksi asti vuonna 2023. Lopulliseen ilmeeseen ja asunnon yksityiskohtiin pääsee vaikuttamaan hyppäämällä mukaan projektiin hyvissä ajoin. Ota yhteyttä ja varaa oma kotisi pian!

Pateniemenranta on kokonaisuudessaan harvinainen tilaisuus päästä osaksi jotain uutta, mutta kuitenkin vahvat juuret omaavaa historiallista aluetta. Omaleimaisen asuinpaikan henki on kiehtonut myös arkkitehtitoimisto Veli Karjalaisen projektiryhmää.

”Onhan tämä aika ainutlaatuinen ympäristö Oulussa. Alueen tunnelmasta on hyvä hakea inspiraatiota”, Jonna Kallinen kertoo.

Ajankohtaista

Tutustu tarkemmin evästekäytäntöömme tästä